torsdag 27 juni 2013

Mera klickerträning

Tänkte träna in "tassen" på Sonja. Hon kan "sitt" ganska bra och det vore väl en lätt match att få henne att räcka fram tassen och be om godiset. MEN jag har en hund till. Svante tappar tålamodet när han suttit en stund och lägger sig. Sonja sneglar på storebror och lägger sig också. Svante förlorar ännu mera tålamod och gör konsten "sooov", dvs lägger hakan mot frambenen. Sonja kopierar. OK, då får ni ett klick för det, varsin godisbit och så har vi i stället för "tassen" börjat träna på "sooov". Vi gör det en gång till utan att ens ha lagt på ett kommando. Sonja gör exakt som Svante.
Slutsatsen blir ändå att det inte går att träna in nya saker med en valp när en klickerkänslig, äldre hund är närvarande. 

Sonja, lilla hjärtat, nu har vi ju kommit överens om att detta är Svantes fäll och den ska ligga i hans korg. Du kan disponera två filtar och den ännu inte kastade gamla dynan.

För att nå upp till lekskolans mål med träning 2 minuter x 6 ggr per dag blev det till att starta redan på morgonen. Ett par minuter då och då ska vi nog fixa. Dessutom måste vi gå promenader utan andra hundar för annars får vi aldrig ordning på koppelvettet.
Och öronen får vi heller inte ordning på. Ska jag behöva ta fram klistret igen?

Vi får heller inte glömma dagens hanteringsträning. En stund på trimbordet med kam och borste, titta på tänder och tassar och lite sånt. Vi har mycket att göra, Sonja och jag. Men det ska väl förhoppningsvis betala sig i längden.
Klockan drar mot fyra och då börjar hundarna vanka och hoppfullt titta på mig. Att missa middagen skulle vara en mindre katastrof. Det är väl lika bra att gå ned och förbereda.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar