söndag 20 april 2014

BPH del 1

I morse var det tidig uppstigning. Hästar och hundar skulle ha frukost och sen for moster Marianne, Sonja och jag till Bjuv för att göra BPH. (Beteende- och personlighetsbeskrivning hund.) Vi vinglade omkring en del på den skånska landsbygden innan vi slutligen kom rätt. GPS:n i bilen är totalt värdelös! Skulle kört på vanlig kartutskrift i stället.
Precis när vi kom fram spydde Sonja upp frukosten i baksätet. Hon har aldrig blivit bilsjuk tidigare men det blev kanske lite för svängigt med gasande och bromsande. Nåväl, vi var i god tid och det var dags att starta. Åtta moment ska bedömas och jag tror vi får ta hälften i morgon med tanke på att moster fotade flitigt.


På väg till start. Spännande, tyckte Sonja, för det var visst annan hund därborta. Fast den gick när vi kom fram.
Första momentet. Här beskrivs hundens attityd till främmande person som söker kontakt.

Sonja har inga problem med att möta nya människor men generellt är hon lite ointresserad av människor. Hon är mer road av hundar. Men damen fick gärna hälsa, klämma och känna och Sonja traskade med utan problem när damen tog kopplet.


Andra momentet. Föremålslek. Man skulle ha med hundens favoritleksak... Jag tog med den färgglada dammvippan och pipankan. Man skulle gömma leksaken under jackan och den förbaskade dammvippan är för stor så det fick bli pipisen. Sonjas allmänna attityd till att busa med leksak var "här finns mycket mer spännande saker att lukta på än att leka med den dumma pipfågeln". Hon sprang efter viss tvekan efter den men var måttligt road.


Sen plockade damen fram en annan leksak och den var ju ny. Genast mera spännande.


Då blev det plötsligt full fart!

Tredje momentet var matintresse. Egna köttbullar (inte åttondelar den här gången utan halva - man får inte vara knusslig när man är på test) och brukshundsklubbens korvbitar. Tre fat, ett öppet, ett med lock som satt löst och ett med åtskruvat lock. Med tanke på att frukosten hamnade i baksätet och att Sonja är väldigt matglad borde det momentet visa full poäng. Precis när hon slukat de bitar som låg öppet började en hund skälla borta vid stugan. Jag trodde ett ögonblick att Sonja skulle springa dit men hon puffade till det löst påsatta locket och tog dom bitarna också. Skruva upp lock kan hon däremot inte och meningen var väl att hon skulle be mig om hjälp. Hon blev dock så distraherad av den andra hunden att den idén inte kom för henne.


Fel fokus, Sonjagumman! Men matte hjälper dig ändå.


Fjärde momentet. Överraskning. En konstig halvfigur far plötsligt upp ur marken när man kommer gående.


Hur arg/rädd blir hunden och hur snabbt snabbt övervinner hunden den känslomässiga upplevelsen?
Rädd blev hon inte, möjligen lite arg. Tyckte nog att jag hörde lite morrande. Sen var vi framme och nosade på den där filuren och promenerade förbi den några gånger.


Det var fyra av åtta moment. Resten kommer i morgon. Medan solen ännu skiner ska vi premiärgrilla och först ska vi gå en kortare b-promenad.

##

Nu har vi gjort allt det där. Gått promenad, grillat och njutit av så enkla grejer som korv, pommes frites, sallad, grillad vitlök... Premiären är alltid bäst!
Snart ska hästarna ha kvällshö. I morgon kommer resterande moment i BPH. Fortsatt trevlig påsk!








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar