torsdag 11 april 2013

Hundutställning och MH

Jodå, visst har vi "ställt" Svante. Kanske sex-sju gånger och man måste säga att hans karriär i utställningssammanhang är oerhört jämn. Han blir tvåa eller trea i stort sett varje gång. Eftersom rasen är liten så är det inte jättemånga hundar i varje klass. En kort sammanfattning är att han aldrig fått en 2:a, han har ett par HP, tre CK och faktiskt ett cert. Certifikatet - det ska erkännas - fick han utan mördande konkurrens.
För den oinvigde - strunt i vad alla dessa förkortningar betyder. Han är en rätt snygg kille helt enkelt men inte tillräckligt. Mycket trevligar är dessa axplock ur domarnas kritik. Fritt översatt - ibland - från engelska och tyska.
Rör sig mycket väl. Utmärkt pälskvalitet. Utmärkt temperament.
Ytterst tilltalande hane av rätta modellen...korrekt päls, rör sig elegant.
Vackert, välskuret huvud, utm. bett...Trevlig och välvisad. (Poäng till matte också!)
Excellent dog, super type...in excellent condition.
En mycket trevlig hane med bra proportioner. Kraftfullt maskulint huvud med bra uttryck...Visar upp sig fint.

Skönhetstävlingar i all ära. Vi tycker förstås att han är vackrast i världen. Så här långt i alla fall. Snart ska han få konkurrens av Sonja!



Debuten på Malmö Valputställning
Mest stolt är jag ändå över hans MH-test. (Mentaltest för Hund.) I korthet innebär det att man går ut med hunden i skogen tillsammans med en testledare. I skogen väntar en rad utmaningar och läskigheter. Hunden ska träffa och leka med okänd person. Hunden ska i ett antal minuter stå vid sidan av föraren och observeras hur stressad den blir av passiviteten.  Hunden ska palla för blå overall som plötsligt far upp vid sidan om stigen. Senare på samma stig rasslar en järnkedja i ett metalltråg och längre fram väntar två spöken som sakta lösgör sig ur skogen och närmar sig hund och förare.
Det sista momentet är skott. Sammanlagt fyra. Två skott avlossas i skogen medan hunden busar med matte (eller var det kanske testledaren?) och två skott när hunden inte gör något speciellt.
Svantes inställning till evenemanget verkade vara: Kul! Spännande skog det här.
"Roligt att någon okänd person vill leka med mig. Står du stilla så väntar jag tills du aktiverar dig igen. Jag vet att du är lite lat, matte. Mycket oväntade saker i den här skogen, men om du inte blir rädd så blir inte jag det heller. Varför har dom där människorna klätt ut sig till spöken? Jag pinkar på en björk."
Summan av det hela blev att hans MH utföll till belåtenhet. Testledaren gratulerade oss till en mycket trevlig och stabil hund.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar