söndag 14 juni 2015

Veckan som gick

Ja, det har ju inte blivit något bloggande precis. Vi tog en veckas "semester" på Themsen! Tillsammans med tolv andra vänner som seglat ihop många gånger tidigare. Den här gången blev det alltså tur från London till Oxford och sen tillbaka - men inte hela vägen utan skeppen kunde avlämnas på ett ställe som heter Benson. Fantastisk tur! Themsen är verkligen något att rekommendera. Det gungar inte, det går inte fort och man ser massor av underbara hus och trädgårdar längs vägen. För att inte tala om alla pubar...
Det är dock praktiskt att ha sjövana människor ombord för det är ett antal slussar som ska passeras och det där manövrerandet före, i och efter slussar kräver faktiskt folk som vet hur bogpropellrar och annat ska hanteras. Hoppa iland och hålla i tampar kräver däremot ingen större kompetens.
Vi hade minst fyra väldigt duktiga sjömän - en del med ett förflutet i flottan.
Dessutom hade vi en chef de cuisine som älskar att planera mat, handla mat och laga mat. Tänk er en kvinna som kan fixa lunch och middag till fjorton personer (med förrätt och varmrätt) i en trång liten båt! Eftersom vi hade två båtar fick vi byta grytor, pannor och skålar mest hela tiden.


Så här ser båtarna ut och som man kan se är vädret riktigt bussigt mot oss. Utom sista fredagen då det regnade ganska duktigt och lördag morgon när vi skulle lämna båtarna. Vid det här tillfället hade vi faktiskt gått på grund, vilket man i princip inte ska göra i Themsen. Inga problem. De erfarna kaptenerna löste grundstötningen mycket elegant.
Slussarna var heller inga problem. Pytteslussar på ett par meter i höjdskillnad är väl ingenting. Annat var det i Frankrike! Monstruösa slussar på säkert tio meters skillnad.Här strömmar vattnet in och en av tamphållarna ser till att vi inte krockar med vägg eller andra båtar.
Lugnare vatten.


Överallt var det lika välskött. Prydliga, marktäckande blommor och buskar. Gräsmattor som var lika välklippta som golfgreener. (Vad vet jag om det? Har aldrig besökt en golfbana.) Inte en enda gång såg vi någon som klippte gräs! Undrar om dom klipper på nätterna.

En av oss hade oturen (eller kanske turen...) att bryta både ben och arm strax före avresan. Rullstol fanns både här och där men ibland krävdes lite transport mellan terminalerna sedan stolen försvunnit.


Lösning: bagagekärra som kördes av en stark kvinna i sällskapet. Ekipaget stoppades vid ett tillfälle av en nitisk anställd på Heathrow. "Inte tillåtet, det kan bli en olycka..." Invaliden steg av, tjänstemannen försvann och den handikappade klev på vagnen igen och färden kunde fortsätta. 
Om ni undrar vari "turen" bestod - hon kunde varken bära mat eller diska.

Vän av ordning undrar förstås vad hundar, katter och hästar sysslade med denna vecka. Fortsättning följer någon dag framöver. Dom hade det i alla fall jättebra!a